Díjazottak

A Közalapítvány 2019. évi ösztöndíjasait egy-egy IT eszközzel jutalmazza.

Balogh Soma Zoltán: A Lilla Téri Általános Iskola tanulója. 4 éves kora óta foglalkozik dobolással. 13 évesen dékáni engedéllyel felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Központjába. 2016 decemberében a Budapesti Papp László Sportarénában 36 ezer néző előtt lépett fel a világhírű Havasi Balázs zongoraművész meghívására, a Havasi Symphonic Show-ban. 2017-ben és 2018-ban Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjasa, valamint a MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány kategóriájának ösztöndíjasa volt. Célja, hogy bekerüljön a kortárs zenei képzést nyújtó bostoni Berklee Egyetem dob tanszakára.

Elek Péter: A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tanulója. Számos helyi és országos fizika versenyen ért el kiemelkedő eredményt. Az Európai és a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián is képviselte Magyarországot. Frappáns és ötletes megoldásait több ízben ismerte el külön díjjal a nagy hagyománnyal rendelkező Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok folyóirat, amelyben januártól cikksorozata is megjelenik. Tudásának gyarapításához előszeretettel használja az angol nyelvű elektronikus folyóiratokat és könyveket, hogy a legújabb tudományos innovációkról minél előbb információt szerezzen.

Gyarmati Dominik: A Debreceni Ady Endre Gimnázium tanulója. Évek óta önállóan építi zenei karrierjét. Jelenleg két zenekarnak is tagja, amelyekben az énekes, gitáros és dalszerző szerep mellett menedzseri feladatokat is ellát. A zene mellett a költészet és a versírás területén is jelentős sikereket ért el. Fontosnak tartja, hogy a művészetet közelebb hozza a fiatalokhoz, ezzel elősegítve az érzelmi intelligencia fejlesztését is. Részt vett a budapesti Mathias Corvinus Egyetem kurzusain, majd a Magyar Tehetségsegítő Szervezet Szövetség tehetséggondozó programjába nyert felvételt. Fontos számára, hogy tehetségét Debrecenben bontakoztassa ki, hiszen sok pozitív élmény köti a városhoz, és jövőjét is itt képzeli el.

Kiss Diána: A Debreceni Ady Endre Gimnázium tanulója. Számos ének, vers- és prózamondó verseny díjazottja. A költészet mellett a színjátszás, az írás és a rendezés területei is foglalkoztatják és munkásságát többek között az Országos Diákszínjátszó Egyesület is elismerte. Célja, hogy minél több művészeti területet bevonva, minél több emberhez szóljon, hasson a közösségre. Fontosnak tartja, hogy az ember a kortársaitól, szüleitől, mestereitől ellesett tudását a jövő nemzedéke számára is továbbadja, és hogy közös szellemben, csoportos célként egy nemes eszme és ügy érdekében harcoljon.

Lengyel Ádám: A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. Fiatal kora ellenére több mint 30 megyei, országos és nemzetközi versenyen indult, amelyeken rendszerint kiemelkedő helyezést ért el matematika, fizika, környezetismeret, informatika, magyar nyelv és helyesírás tantárgyakból. A 2019. évben két nemzetközi versenyre is bejutott és a magyar nemzeti válogatott tagjaként egyéni és csapattagként is indul a Hanoi Open Nemzetközi Matematikaversenyen. A tanulmányai mellett a sport területén elnyert eredményeire is büszke lehet, a DVSC ifjúsági labdarúgó csapatával országos bajnokságot nyert, jelenlegi csapatával is a megyei bajnokságban játszik.

Márkó Fülöp Viktor: A Debreceni Ady Endre Gimnázium tanulója. Ének, próza, csoportos és páros társastánc területein is ért el eredményeket. Debrecen Megyei Jogú Város Ifjúsági Önkormányzatának korábbi elnöke, a Berlini Európai Ifjúsági Parlament delegáltja, ahol betekintést nyert a politika alapjaiba, egy-egy döntéshozatal fontosságába. Emellett egy budapesti online magazin írógyakornoka, valamint önálló blogot vezet, amelynek több ezer olvasója van. Célja, hogy a jövőben zenés színész lehessen, amire jelenleg biztató lehetőségei vannak, hiszen tehetségével már a budapesti Madách Színház érdeklődését is felkeltette.

Molnár Bence: A Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium tanulója. Már egész fiatalkorában ráébredt a sport és az egészséges életmód fontosságára. Szülei és a környezetében élők unszolására kezdett el a küzdősporttal foglalkozni. A Debreceni Rendőr Sportegyesület küzdősport szakosztályán kezdett Jiu Jitsuzni, majd átigazolt a Warrior Gym Debrecen Egyesületbe, ahol versenyzési lehetőséget is kapott. Két év kitartó edzés után 3. helyezést ért el az első országos versenyén. Ezt követően minden versenyén dobogóra állhatott. A Hungarian Mixed Martial Federation válogatójának megnyerésével kvalifikált a válogatotti tagságra.

Pusztai Lőrinc: A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. A videó- és filmkészítés területén tevékenykedik. Az ehhez kapcsolódó alkotói folyamat teljes egészét igyekszik elsajátítani: operatőri munkát végez, filmet vág és olykor forgatókönyvírással is foglalkozik. Szakmai tudását autodidakta módon fejleszti, főként angol, spanyol, olasz és magyar nyelvű online anyagokból. A nevéhez fűződik többek között az ENIBE spanyol két tanítási nyelvű iskolák fesztiváljához kapcsolódóan egy tankönyvhöz készített vizuális segédanyag, valamint a „Fölszálott a páva…” című televíziós műsorban szereplő debreceni együttesek bemutatkozó videóinak elkészítése.

Szabó Ágoston: A Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanulója. Hat éve kezdett el operaéneklést tanulni, amellyel országos és nemzetközi versenyeken, fesztiválokon egyaránt kimagasló eredményeket sikerült elérnie, több határon túli megmérettetésről is az első helyezettnek járó díjjal tért haza. Képességének fejlesztése érdekében rendszeresen vesz részt mesterkurzusokon. Az MTVA által közvetített Virtuózok IV. szériájának komolyzenei tehetségkutató versenyén eljutott az elődöntőig, a műsorban az ország egyik legelismertebb zenekarával, a Liszt Ferenc kamarazenekarral dolgozott együtt. Álma, hogy felnőttként az operaéneklés hivatása is legyen.

Szakál Vince Abosa: A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. Az angol nyelv és az informatika területein ért el komoly eredményeket. Felsőfokú angol nyelvtudással rendelkezik, melyet főként autodidakta módon szerzett meg. Tudását több tanulmányi versenyen is kamatoztatta. Gimnáziumi tanulmányai során ismerkedett meg a programozás alapjaival. Több virtuális és kiterjesztett valóság projekt kifejlesztése fűződik nevéhez, valamint két kiemelkedő projektmunkában is részt vett: egy, a magyar felvilágosodás költészetéhez kapcsolódó virtuális valóság múzeum elkészítésében, illetve egy, a Bánk bán kapcsán készített, megelevenedő folyóirat megalkotásában.

Szathmári Benedek: A Tóth Árpád Gimnázium tanulója. Megyei és országos versenyeken egyaránt ért el kiemelkedő eredményeket matematikából, biológiából, latin nyelvből, a Debreceni Egyetem által szervezett Hajdú-Bihar Megyei matematikaversenyen már harmadik éve ér el első helyezést az I. kategóriában. A latin nyelvhez kapcsolódóan az arpinói nemzetközi Cicero-verseny májusi döntőjén fogja képviselni intézményét és hazánkat. A nyelv segítségével céljait is könnyebben elérheti, hiszen felnőttként az állatorvosi hivatással vagy a kutatói munkával, azon belül is a genetika és az azzal kapcsolatos kutatásokkal szeretne foglalkozni.